lördag 3 januari 2009

Tamleopardens Viva Forever

"Hej!
Allt är väldigt bra! Nemea / Viva är en axelkatt. Hon får plötsligt syn på en och drabbas av en enorm önskan att få hänga över höger axel. Man måste klättra upp, börjar vrålspinna, och släpper sen taget, vänder bakkroppen så att man lägger sig på sidan där över axeln, och inväntar mattes greppvänsterhanden under rumpan så man inte ramlar ner! Sen ska man bli klappad med andra handen.

Det är oerhört mysigt att få denna uppmärksamhet av en gullig myskatt,men också spännande att se hur självklart det är för henne att vi är hennes personliga tjänare!
När Rebecka spelar datorspel, eller jobbar framför datorn, sitter Nemea lika gärna hängandes över hennes knän, som är uppdragna och lutar mot datorbordet. Det är bra, för Rebecka får därmed båda händerna fria!
Äter bra gör hon, och älskar rå mat. Nemo har lärt sig av henne och gillar numera råa kycklingvingar. Färskt kött annonseras med en speciell visselsignal, så sen insåg jag att varje gång jag bara glad-visslar, kommer två höga dunsar av nerhoppande katter som sen rusar in till mig för att kolla var jag har nötlevern...

Nemea har flera favoritsysselsättningar: Att sova är en... Antingen påkatthyllan i vardagsrummet eller på nån av alla specialplatser i Rebeckas rum. Just nu leder katthängsängen på elementet, men att upptäcka nya ställen är fortfarande intressant.

Nemo är kul, tycker hon. De har varit som kullsyskon sen dagen de sågs! Hon tvättar honom,. jagar, busar, överfaller, sover på honom,och delar matskål med honom. Samt låter honom sköta om grävandet när hon varit på toa.. Jag har läst att det är en dominanssak, detta att låta det ligga oövertäckt? Hon är definitivt den som "dominerar" här hemma så tillvida att han är en liten go kille som inte alls tar sig lika stora friheter. Man hittar aldrig Nemo på diskbänken tex, men får lyfta ned henne ett tiotal gånger per dag. Men i leken är det skönt att se hur jämställda de är! Båda jagar / jagas, båda kan initiera lekkontakt, båda kan söka upp den andra för en gosstund.


De sover inte regelmässigt på nåt visst ställe: De verkar kunna somna precis varsomhelst närsomhelst, men kommer oftast minst en sväng varjemorgon och kväll till oss var. Ibland vaknar jag med en katt kvar i sängen, men oftare inte. Jag har börjat peta in katterna under täcket när de kommer om kvällen, för jag verkar ha utvecklat en känslighet mot dem, så det är bättre att inte ha dem i ansiktet en hel natt. Nemea ligger med stor förtjusning en stund och spinner under täcket innan hon tröttnar.

Apport är kul, hälsar hon. När man hittat en lagom stor hund att slänga med i luften, är det kul att bära den till matte för att få den slängd, "döda" den en stund, kasta den ett par gånger, och sen tillbaka igen! Eh - hunden är såklart en leksak, inte en levande... :D

Riktiga hundar och riktiga barn har de båda utsatts för. Nemea klättrade snabbt ner för att kolla upp vad som pågick. Hundarna var oerhört kattvana, så de lät katterna vara, så det blev en bra start.
Barn var väldigt spännande; de gör ju saker hela tiden! Barn som lyfter saker, petar på saker och låter är oerhört fascinerande, och vi gissar att Nemea var rätt van hemifrån er! Hon hoppade snällt ner iden korg tvååringen ville kånka henne i, och båda var framme och hjälpte till med plockleksaker och dylikt. Nappflaskor är helt underbara, hälsar Nemea...
Nästa steg är att låta Nemo få sin kastration utförd.

Båda gillar sina promenader, men det är kallt så de får inte vara ute så ofta som de skulle önska. Däremot idkar båda lite ornitologi då och då genomfönstret, och Nemea har en särskild funktion för att ha koll på närytterdörren öppnas, för att kunna smita ut i trapphuset!

/Anna"